【繪圖日記:如何拿捏穿衣的華麗度?】

—————————————–

sorry,今次的繪圖日記好醜… 又好馬虎…
因為畫這之前…
中暑了!!!

話說昨日中午,出去買外賣的我愈走愈遠
又愈來愈餓,已經餓到有點虛…
終於在遠處買完外賣… 經過報攤,
剛好看到《瑞麗》(國內版Ray)15th週年版一書兩冊!
貪小便宜的我便抬了它回家
(用"抬"一字不為過呀,可知一本國內《瑞麗》已經出名勁厚!
一本都厚過兩本港版《VIVI》…..
仲要一書兩冊!!! 等如我要"抬"五本《VIVI》回家!!!)
烈日當下餓得發荒,還要"抬"五本《VIVI》?!…不死才怪…

幸好差不多到家附近才開始感到不適…
還可靠一點力氣撐回家…
回到家,門一關,東西馬上丟到地上(包括外賣)…
然後便大字型躺在地上……
頭暈、眼花、嘔心…. 還不停喘氣…. 個心又跳到快要飛出來…..
要是慢一步,我可能會橫屍街頭…. (大吉利是!!!!)
也幸好躺了大約10分鐘,喝了很多水,便沒什麼事了
還如常地吃飯(那給我丟在門口地上的飯盒….)
不過就是有一點
… 就像重感冒接近痊癒的感覺吧
所以這回繪圖日記,是在有點虛脫的狀態下完成的……
(因為個多星期沒繪圖日記了,所以那刻有種死都要完成的決心….)

雖然時裝雜誌跟櫥窗都換了秋裝….
但天氣還是好熱~~~~!!!!

所以大家真的要小心呀!
(我也好久沒試過中暑了… )

是了,大家有沒有像我一樣的想法呢?
看見別人穿得比自己好,會感到很不安…
但看見別人穿得比自己casual,又會覺得自己很"花痴",很發姣似的….
所以我們的衣著很多時都會被身邊的朋友影響…
大概這就算是同化吧

        

—————————————–

p.s. 由於現正游走於香港與上海之間~
所以開始努力update我荒廢多時的sina blog….
(因為不翻牆的話,國內的朋友是看不到yahoo blog的)
暫時會逐點逐點把舊文update(累呀…)
最終目標是同步update^^
大家快去關注關注我吧!

http://blog.sina.com.cn/hokayan

廣告

13 thoughts on “【繪圖日記:如何拿捏穿衣的華麗度?】

  1. 戶外活動~要穿著淺色衫同闊邊帽, 仲要多飲水呀!!哈哈! 我都係呀, 有次剛放工約左朋友去食飯, 咁就梗係素顏牛記啦, 點知個個都盛妝打扮, 都未算, 走ge時候仲要撞到一大班中學同學, 佢地去唱k, 全部都靚仔靚女, 得我……..真係想找洞捐orz 又有一次, 好有心機打扮, 又one piece又捲埋頭髮, 點知個個牛記…….搞到我好唔自在 orz||||||

    • 不過我素顏眼鏡+闊邊帽. 就會同d亞嬸無乜分別….. hahahaha~~~ 有日我素顏眼鏡,著得勁"求其"落樓下buy lunch, 仲要頭都無梳好…. 竟然比我碰到小學同學!!!! 仲要係我勁憎個果!!! 都未算… 我就成個亞嬸咁,佢d皮膚仲好似小學咁白滑!!!!!! 相比之下我就輸晒…. 搞到我成日都勁down………

  2. 仲要係個衣櫃明明迫爆左 都好似無乜衫著咁…. <— totally agree eh luckily my friends around me are not that “makeup" diva.. so i can still  素顏眼鏡 most of the time, hahaha~~ how’s ur weekend? hope that u had a good one! i’ll add u in weibo later =)

    • 我都係大部份時間 素顏眼鏡, hahaha~~ 我d friends都不是 “makeup diva “,有時化妝都會比佢地話呢… weekend 勁落雨,無乜地方好去… 不過星期五去了wine tasting ^^ 呢兩日會發文

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s