【我終於有梳妝枱了!MUJI小抽屜好方便!】

咦?不是說梳妝枱嗎?
嘻嘻… 放這張圖是想跟大家說….
我是有用心畫繪圖日誌的!
只是畫了草圖, 暫時沒時間完成….
(這幾天在上海執拾快要了我的小命….)
昨晚回來又要馬上把東西relocat一番…
今天好想請多一天假呀~~~~

好了,
睡前快快分享一下終於收拾好的梳妝枱
好像有點恐佈……
因為在香港原有的東西+在上海用到一半的東西….
還有由上海抬回來的蒸面機….
於是馬上由MUJI買了個整好用的透明抽屜
(小的放飾物,又是由上海抬回來的….)

最底層的主要放粉底
如果沒有過期的問題
這大概可以用上十年………
(基本上放假去街才會化妝…..)

上一層放睫毛膏之類
可是最近超少用……….
(只是BB cream+眼線便算….)

再上一層是盒裝的東西
如胭脂眼影之類

放化妝品
基本上三層已經夠了
最上一層可以放較大件的飾物

就這樣了
很馬虎的一篇…
不過無印良品的
透明抽屜真的很方便好用!
想分享一下而已~

bye~

廣告

20 thoughts on “【我終於有梳妝枱了!MUJI小抽屜好方便!】

  1. that’s a lot of  睫毛膏, hee hee~ but they dry out easily after the first use and i heard from tv show that should not use them after 3 months…  take care dear!

    • oh! yes! should not use them after 3 months… it’s too dirty…. 其實已經開左的護膚&化妝品也是只可用一年(沒開封可放三年) 所以我成日都丟好多用不完的 化妝品….. 心痛……

  2. ar… 擺睫毛東東那格裡的東西,好多我都有啊! 你說的「推介」同 「推介2 」… 「推介」我記得就有用啦,所以效果唔太明顯咁… 而「推介2」,我就覺得夠過癮囉,震震震…. 你說「一直忘了它的存在…」,其實… 我都慣性忘地忘記佢… 佢被忽略了好一斷日子囉… 「找天分享!!」係咪淘返來架? 還有,最後想講講… 其實十蚊兜都有呢 d 無印 feel 亞加力膠櫃仔,但 size 就好似得 1 款,不過只係十蚊雞!買得過呢~

    • 「推介」用左d眼睫毛真係粗左 「推介2」對我呢d不太會化妝,又成日趕時間的人來說真係好方便呢,好易&好快就可以根根分明! 「一直忘了它的存在…」因為真係太"輕薄"….. 用BB cream好過…. 至於「找天分享!!」當然不是淘…. 是我由香港拿去上海,又由上海拿回香港的……. 哈哈~~

    • 真係好好用ga! 不過近日忙到爆炸…. 好多好野未分享到….. 而且也因為忙到爆炸,用幾多好野都吾多掂……..

    • 自從"回流"香港我就好少淘…. 因為郵價實在太貴…….. 而且我發現淘寶d野都愈買愈貴呢……… 不過上星期,終於兩個月來,淘了一對涼鞋~ 天氣熱d會穿,到時再分享下

    • 我幾年前有用armani two way cake 好好用 but 後來用濕粉多就無再買。 呢支armani係類似好好好薄既armani,或者當妝前底霜,所以最後好少用…. (真係太薄…..) p.s. albion的健康水好good ga!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s