【繪圖日記: 輕熟女護膚強迫症?】

護膚強迫症 特徵1:
發現忘記塗防曬
慘過發現忘記穿底褲出街!!

注:每次走到巴士站才發現
冒著遲大到也要折返回家
塗防曬

護膚強迫症 特徵2:
有如內置人肉"搜尋器"
對特效、強效、美白、抗衰老等字眼特別敏感

注:
上班最佳減壓方法
lunch break到萬寧或屈人寺一趟~
懶理家中一堆超越半年份的保養品
買了再想~

護膚強迫症 特徵三:
OT累到可以在公司電腦前用三秒入睡(大雄秘技!)
但回到家中可以不睡
永遠有時間兼精神吸收各類美容護膚資訊!

注:明明睡眠不足是美容大敵
但總是用睡眠時間換取美容資訊?!

這簡直是先有雞還是先有蛋的問題…

護膚強迫症 特徵四:
明明臉只有一張
保養品卻愈買愈多….
每晚也要為用那一款面膜、那一支精華、那一瓶面霜而苦惱中…..

注:化妝台的爽膚水、精華、晚霜
有超過一款的請舉手~
(還不算沒開封的一堆囤貨呢….)

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

後記:

嘻嘻… 之前已pose了在facebook的…
但文字有整理過一下哦!
本打算寫Clarisonic PLUS 超聲波潔面儀
或是由勁多暗粒變到現狀的過程~~
可是上班快要死了
(這星期很多天工作到14~15小時….)
weekend又要忙幫朋友忙的東西…
嗚~我快累死了…
(啋
啋~大吉行是~)

就這樣~
bye

廣告

20 thoughts on “【繪圖日記: 輕熟女護膚強迫症?】

  1. 我同你都好似.. haha 成日都唔記得擦防曬.. 但我唔可以返屋企擦.. 唯有抱坐個女快行.. 又怕個女黑埋.. 用自己個身遮住佢地.. 自己就更黑.. lunch time 成日都去萬0.. 一有 7 折就買買買.. 成屋都係 mask.. 我就無捱夜.. 但我早起做 mask ( 我 6 點起身做 mask ).. 屋企 d 擦面.. 精華.. 化妝水.. 多到晚晚都要諗擦邊隻.. 出門返工化妝.. 又係諗一大餐用邊隻粉底.. haha~

    • 係呀!!!! 萬0.成日7 折,每次都會買!!!! 未用完都要囤貨!!! 明明係d成日特價又長期有貨既野,都吾知點解好似中邪咁囤貨!!! 細路女不怕黑啦~ 基本上20歲前曬極都可以白回來, 而家就用乜美白都吾掂!!!!

  2. 我同你都好似.. haha 成日都唔記得擦防曬.. 但我唔可以返屋企擦.. 唯有抱坐個女快行.. 又怕個女黑埋.. 用自己個身遮住佢地.. 自己就更黑.. lunch time 成日都去萬0.. 一有 7 折就買買買.. 成屋都係 mask.. 我就無捱夜.. 但我早起做 mask ( 我 6 點起身做 mask ).. 屋企 d 擦面.. 精華.. 化妝水.. 多到晚晚都要諗擦邊隻.. 出門返工化妝.. 又係諗一大餐用邊隻粉底.. haha~

    • 係呀!!!! 萬0.成日7 折,每次都會買!!!! 未用完都要囤貨!!! 明明係d成日特價又長期有貨既野,都吾知點解好似中邪咁囤貨!!! 細路女不怕黑啦~ 基本上20歲前曬極都可以白回來, 而家就用乜美白都吾掂!!!!

  3. AHHHA…好好笑呀!!!尤其是臨睡前唔知用邊種護膚品個個..我都係呀!!不過我會騙自己..未用完果支過期啦..要掉啦..可以開新拉.HAHHAHA

  4. 為了孩子的將來,香港的未來, 請本地孕婦,現任,準爸媽的您和廣大本地市民一起站出來. 支持我們的"市民自發運動"訴求 請登入參加登報行動和其他活動 sorry留言post唔到link , 請係facebook search " 反對內地孕婦來港產子!10萬人like俾政府睇!!

  5. 係手袋到放支細細既防晒MA=] 近江有隻粉紅色既防晒..SPF32 架.30ML細細支38蚊.仲要係敏感皮膚都岩用(物理防晒) 搽完又唔會白…不過我覺得搽面有D油…拎黎搽手腳岩岩好=]

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s