【親子好去處 ♥ UPUP大吉黏土工作坊】

對住自己個仔,真係好有初嘅感覺㗎!
上星期日一家去康怡廣場行街街,
仲同大福參加 UPUP「大吉」黏土工作坊
一齊親手製作獨一無二嘅黏土公仔,真係好開心好Sweet!

IMG_5010

↑ 老師姐姐在耐心講解第一個step,
大福未開始已不停問我公仔嘅「頭頭」喺邊…
然後找到了桌面嘅頭頭sample玩…

 

IMG_5014

↑ 開始了~ 乖乖幫忙擠膠水,先砌好木盒子

 

IMG_5019

↑ 幫忙數1-20

作為一個作職媽媽,更加珍惜周未同小朋友相處嘅時間,最近愈來愈多父母喜歡跟孩子參加親子workshop,因為可以讓孩子在快樂遊戲中學到知識,同時又可共享親子之樂,簡直就是一石二鳥,哈哈!

 

IMG_5027

黏土對小朋友好處多多,近年很多研究顯示,幼兒過早開始寫字,忽略小肌肉的訓練,反而容易因未夠力/錯誤用力,有手部疲勞的情況,甚至影響日後無心機做功課?!其實玩黏土已經係其中一個訓練到手部小肌肉的簡單方法,仲可以啟發小朋友的無窮創意及想像力!

IMG_5042

不過對2歲8個月的大福來說,要做到圓滑滑的UP UP人有點難度哦!還不會做到很多細緻的動作,媽媽當然有幫忙代勞。

IMG_5038

↑ 大福不停問我~ 公仔無耳仔?耳仔呢?
所以我還幫UPUP加了耳朵~
衣服他說要加點點,我讓他自己貼上去

 

IMG_5044

↑ 然後他自己做了Pizza…. 哈哈~

 

IMG_5047

↑ 又是幫忙擠膠水時間~

 

IMG_5050

↑ 登登登櫈~
一起親手製作的賀年版UPUP黏土公仔完成!!

 

IMG_5060

↑ 好有成功感~
加入糖果還可變成新年糖果盒呢!

 

IMG_5058

treat or trick?

只要2月份首兩個周末,在康怡廣場任何商戶以電子貨幣消費滿港幣288元即可免費參加UPUP「大吉」黏土工作坊 (嚟緊2月10-11號係第二個周末喇~) 除了康怡AEON STYLE的玩具部,南座三樓一間玩具店都是來到必逛的!

3

2

最近一拍照就會舉V的大福,跟UP UP人合照!不過最開心是拿著爸爸剛剛買的車車!(workshop大約45分鐘,爸爸還去了2樓嘆Starbucks)

IMG_5098

1月26日至 2月15日期間,於康怡廣場以電子貨幣消費滿港幣688元,還可換領一套兩款的「UPUP步步高升」利是封,仲可以自己貼祝福語呀!其中嘅淺粉紅色~好靚呀~

1

最後祝大家
人工UP UP
快樂UP UP
小朋友成續UP UP
身高UP UP
新一年步步高升!

#親子好去處 #親子workshop #康怡廣場 #UPUP步步高升賀新年

★ ★ ★ ★ ★

想知道更多YanComic的育嬰點滴
看到最新的小漫畫
就快點follow我的facebook page啦~

Image

還有別忘了重新follow我的instagramiamyancomic
就是 I am YanComic 意思哦~

Screen Shot 2016-08-04 at 12.49.55 AM.png

★ ★ ★ ★ ★

Blog yancomic.com
facebook facebook.com/yancomic
微博 weibo.com/hokayan1201
Instagram iamyancomic
電郵 hokayan1201@yahoo.com

其他Blog平台
beauty exchange www.beautyexchange.com.hk/portal.php?mod=list&uid=124976
we share weshare.hk/yancomic
pixnet hokayan1201.pixnet.net/blog
媽咪幫MamiBuy https://mamibuy.com.hk/home/261/

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s